Het konijn.

Konijnen behoren samen met de haas tot de haasachtigen niet tot de knaagdieren, (maar ik had het konijn er gewoon bij gezet.) zoals wel vaak wordt aangenomen. Het verschil zit in de kleine tandjes die zich achter de grote snijtandjes die zich achter de grote snijtanden bevinden.

Het konijn is dus niet een knaagdier. Waarom ?
Want echte knaagdieren bewegen hun onderkaak van voren naar achteren.
Ons konijn doet deze beweging zijwaarts. Haasachtigen vermalen hun voer in cirkels van hun gebit. Een knaagdier houdt zijn voer vast met zijn voorpoten, een haasachtige niet  natuurlijk.
Haasachtigen rekken zich graag uit.
Dit doen ze zoals  katten en geeuwen daar ook bij.Het gebit van een konijn vraagt extra verzorging. Konijnen gebruiken hun gebit niet alleen om te kauwen, maar ook om voorwerpen op te rapen. Ook om hun frustratie te uiten (bijten), of hun blijdschap (knarsen) en om hun territorium af te bakenen(grommen). Het is dus zeer belangrijk dat dit "gereedschap" goed onderhouden moet worden. Vaak voorkomende problemen zijn, doorgroeien van tanden, afbreken van tanden, wondjes op het tandvlees, tandwortelpijn. Controleer je huisbunnie geregeld, bij probleempjes kan de dierenarts snel en vakkundig actie ondernemen.Dieren lijnen

De hamster.

Een hamster is een klein op een muis lijkend diertje. Hij is ongeveer twaalf cm. lang. Het zijn knaagdieren. Ze kunnen verschillende kleuren vacht hebben. De vacht van een hamster is zo zacht als fluweel. Je hebt ook hamsters met een helemaal witte vacht. Die hebben ook rode ogen. Dat zijn albino hamsters. De andere hamsters hebben zwarte of donkerblauwe ogen. Hamsters hebben in tegenstelling van een muis een korte, roze staart. Hamsters hebben ook snorharen. Daarmee voelen ze aan dingen als het donker is. Daardoor weten ze wat het is. Mannetjes hebben een lang achterwerk. Het is grappig om te zien hoe ze ermee waggelen. Vrouwtjes hebben een kort achter werk. Dit is dus de manier om mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden! Ook een manier is dat de poep en plasgaatjes bij een mannetje verder van elkaar staan dan bij een vrouwtje. Een hamster heeft scherpe nageltjes. Als je er aan gewend bent voel je er niks meer van als hij over je blote arm loopt. Door zijn nageltjes klimt hij zo via je trui naar boven. Voor dat je het weet zit hij op je schouder! Een hamster is niet duur. Hijzelf niet en zijn eten niet. Het enige dat hij nodig heeft is: een hok, eten, water, soms een snoepje en natuurlijk jouw aandacht! Als je je hamster goed verzorgt dan heb je je beste vriend gevonden! En dan nog een omschrijving van mijn hamster. Hij heet Pinky en hij heeft een zwart kleurige vacht. En hij heeft zwarte ogen.

Dieren lijnen

Fretten.   (Over fretten is meer info!)

De opvoeding.

In het begin is de fret nog niet zo tam. Dat komt omdat ze je nog niet kent. Daarom is het best om in het begin veel met hun bezig te zijn en veel met hun te spelen. In het begin draag je ook het beste handschoenen want ze kunnen zeer hard bijten.
Om op te groeien laat je ze ook het beste in dezelfde ruimte want als je ze telkens weer van kooi gaat verwisselen gaan ze moeite hebben om dan weer aan die ruimte te wennen.

De voeding.

De fret is een vleeseter maar ze mogen geen groenten hebben anders worden ze ziek en kunnen er zelf dood aan gaan! 

De fret kun je géén hondenbrokken voeren, maar speciaal fretten voer. dat is ook goed. Als je de fret een brokje geeft zullen ze het niet direct opeten maar ze zullen het op een plekje gaan verstoppen en als ze dan honger hebben gaan ze dat brokje opeten. Slim he!

De voortplanting.

De paartijd is tussen maart en augustus. Het moertje moet ongeveer 5 maanden zijn. De zwangerschap duurt ongeveer 42 dagen en per nest zijn het zo'n 4 tot 18 jongen.
enkele tips:
-kies rammetje en moertje die in bloedlijn totaal niks met elkaar te maken hebben
-zorg dat de fretjes in goede conditie vertoeven
-qua grote moeten ze op elkaar afgestemd zijn zodat de overmacht niet te groot is van het rammetje en omgekeerd.

De verzorging.

De fretjes moeten om de maand twee keer in bad. Daarvoor neem je een grote kom of je bad. Je zet de fret in het water. Niet te veel want ze moeten nog met hun kopje boven water blijven. Dan neem je de frettenchampoo. Je wast de fret grondig. Daarna dan goed afdrogen en afspoelen. Daarna gun je ze best speeltijd.
Je wil met je fret gaan wandelen? Dat kan maar dan moeten ze wel aan de lijband. Dat vinden ze niet zo leuk maar ze wennen er wel aan.

De wet.

Sinds 20 september 2001 wordt de fret in België als huisdier erkend. Dit is zowat het geval in alle landen van Europa maar in sommige staten van Amerika is het zelfs verboden fretten te houden. Om de fret te kunnen beschermen tegen eventuele wanpraktijken, moet men beroep doen op de algemene wetgeving aangaande het welzijn der dieren.Dieren lijnen

Ratten en muizen.

Ratten en muizen zijn niet zindelijk. Ze laten het gewoon lopen. Ze hebben altijd natte poten, omdat ze door hun eigen plas lopen. Het is een manier van communiceren. Door de urinelucht langs de muizenpaden weet elke muis wie waar woont en waar nog woonruimte vrij is. Roofdieren kennen die gewoonte ook. Zij herkennen muizenpaden door het spoor van urine, niet vanwege de geur, maar vanwege de kleur. De urine van muizen weerkaatst ultraviolet licht.

Roofvogels kunnen dat goed zien. Mensen niet. Zij gebruiken een ultraviolette lamp bijvoorbeeld om te kijken of een briefje van honderd echt is. Ratten en muizen planten zich snel voort. Zij krijgen tussen de 8 en 18 jonge rittens. De zwangerschap duurt slechts 21 à 23 dagen. Dat is kort vergeleken met de mens. Ze leven best wel kort, maar 2 à 3 jaar. Vaak gaan ze eerder dood. Dat komt omdat ze gepakt worden door roofvogels en roofdieren of omdat ze ziek zijn. Er zijn allerlei soorten muizen bijvoorbeeld de veldmuis, woelmuis, huismuis, bosmuis, boomslaapmuis enz.

Er zijn ook veel soorten ratten bijvoorbeeld, de muskusrat, zwarte rat, bruine rat, naakte rat, enz. Misschien ben je wel eens naar het rattenriool in het Noorder Dierenpark in Emmen geweest. Daarin komt de bruine rat het meest voor. Hij 200 tot 400 gram. De staart is korter dan zijn lichaam. Hij heeft een stompe snuit en kleine oren. Hij leeft het liefst in kelders en riolen. De vacht is bruin. De zwarte rat weegt 70 tot 300 gram. De staart is langer dan het lichaam. Hij heeft een spitse snuit en grote oren. Hij leeft het liefst op een zolder. De vacht is zwart. sommige mensen hebben een

Dieren lijnen
Cavia's.
 
De cavia wordt ook wel Guinees biggetje genoemd, maar het is helemaal geen varkentje. Het is een soort knaagdier. Ze hebben hele scherpe voortanden die altijd doorgroeien en worden gebruikt om te knagen. Alle cavia`s horen tot een diergroep die we zoogdieren noemen. Zoogdieren zijn warmbloedig en hebben een harig lijfje.Dieren lijnene.
De eekhoorn.
 
 
De eekhoorn heeft een ronde kop, een kort snuitje en grote ogen. De oren zitten bovenop de kop. De eekhoorn is niet zo groot, ongeveer 24 cm lang. De eekhoorns leven in bossen. Ze slapen ’s nachts en overdag zijn ze bezig.

De staart van de eekhoorn is lang en breed. Bij alles wat de eekhoorn doet is de staart belangrijk. Als hij bijvoorbeeld over de takken loopt dan houdt de staart hem in evenwicht. Als de eekhoorn naar beneden moet springen uit de boom dan maakt hij de staart heel breed en is het een soort parachute zodat hij veilig op de grond neerkomt.Als hij in de zon zit gebruikt hij zijn staart als een parasol over zich heen, zodat hij in de schaduw kan zitten.

De voorpoten van de eekhoorn hebben vier tenen en de achterpoten vijf. Ze hebben hele stevige nagels, hierdoor kunnen ze vlug in de bomen klimmen. In de zomer heeft de eekhoorn een roodbruine kleur pels en in de winter is hij wat donkerder. De eekhoorns kunnen wel goed zien, maar niet alle kleuren. Ze zien alleen grijze tinten, alleen de kleur geel kunnen ze wel zien.

Eekhoorns kunnen wel goed ruiken.

Ze kunnen wel hun voedsel wat ze begraven hebben terug vinden door over de grond te snuffelen.

De eekhoorn heeft een ’territorium’ dat is een plek om te wonen. Hier is de eekhoorn baas. De eekhoorn beschermd dit gebied. Als er een indringer komt jaagt hij hem weg. Er zijn verschillende nesten. In het voorjaar zoeken de mannetjes een vrouwtje. Het vrouwtje is dan vruchtbaar. Dat betekent dat ze jongen kan krijgen. Er zijn een stuk of 3-4 mannetjes die veroveren het mannetje wat overblijft mag met het vrouwtje paren. Over een tijdje jaagt het vrouwtje het

mannetje weg. Voordat het vrouwtje jongen krijgt, knapt ze het nest op, de binnenkant maakt ze zacht met mos en bladeren. Na 38 dagen worden de jongen geboren, het zijn er meestal 3 of 4 de jongen zijn kaal, roze en blind ze zijn ongeveer zo groot als een muis.

Als de eekhoorn op zoek is naar eten moet hij goed uitkijken voor roofvogels of de boommarter. Als de roofvogel hem bedreigt rent de eekhoorn in een spiraal naar boven dat brengt de roofvogel op een dwaalspoor. Soms verrast de roofvogel hem met een verrassingsaanval, de roofvogel grijpt hem dan op eens vast de eekhoorn komt dan niet meer los. De eekhoorn zit het meest in bomen. Het is daar ook het veiligst. Tijdens het springen kijkt en luistert de eekhoorn of er geen gevaar dreigt. Bij gevaar waarschuwt de eekhoorn zijn vrienden. Door een vijver of riviertje schrikt de eekhoorn niet terug, dat stukje kan hij wel zwemmen als het moet.

Ze hebben in hun boven en ondergebit twee hele scherpe snijtanden.

Tijdens hun leven groeien deze tanden steeds door. Ze slijten ook steeds af doordat ze tegen elkaar aan schuren bij het knagen. De eekhoorn heeft geen hoektanden. De kiezen zijn knobbelig, hierdoor kunnen ze het voedsel goed fijnmaken. Als de eekhoorn eet dan houdt hij zijn voedsel vast tussen zijn voorpootjes.

Over de hele wereld zijn verschillende soorten eekhoorns, maar in Nederland leeft alleen de gewone eekhoorn. Deze eekhoorn komt voor in heel Europa en in Azië.

Eekhoorns kunnen alleen leven in bossen met hoge bomen. Ze verplaatsen zich over grote afstanden door de bomen. Eekhoorns kunnen wel zwemmen, maar niet heel ver. Daarom zijn er geen eekhoorns op eilanden. Het voedsel van de eekhoorn bestaat uit eikels, beukenoten, zaden, bladknoppen, eieren enz. Het is beter om eekhoorns niet te voeren. Er zijn heel veel eekhoorns dood gevonden doordat ze te veel pindas hadden gekregen van mensen. Hij kan zelf het beste uitzoeken wat voor voedsel hij nodig heeft.

In de herfst als er genoeg eten is, gaat de eekhoorns voedsel verzamelen en bewaren voor de winter. Ze verstoppen dit meestal in de grond, maar soms in boomholtes. Eekhoorns houden geen winterslaap. Ze slapen maar een paar dagen achter elkaar en gaan dan weer voedsel halen.

De vrouwtjes krijgen twee keer per jaar jongen. Per keer krijgt ze drie tot zeven jongen. De eerste keer ongeveer in februari en de tweede keer in de zomer. Ze is ongeveer 38 dagen zwanger voordat de jongen geboren worden. Als ze geboren worden zijn ze blind, kaal en 6 cm lang. Als ze twintig dagen oud zijn, zijn ze behaard en met dertig dagen gaan de ogen open. Wanneer de jongen twee maanden oud zijn, zijn ze zelfstandig, dan hebben ze geen hulp meer nodig van de moeder. Ze blijven tot ongeveer een half jaar bij de moeder.

De eekhoorn woont in nesten. De nesten hebben een ronde vorm en zijn van takken met bladeren gemaakt. Meestal wordt een oud kraaiennest gebruikt, die de eekhoorn dan helemaal verbouwt totdat die mooi rond is.

De eekhoorn heeft ook vijanden. Jonge eekhoorns die nog niet zo handig zijn worden vaak gepakt door zwerfkatten en uilen. De grootste vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en de havik. Een boommarter is een roofdier die zich snel door de bomen beweegt. De boommarter en de havik zijn beide heel zeldzaam in ons land.

De eekhoorn is zelf ook steeds zeldzamer, maar ze weten niet precies waardoor dat komt. Misschien door de zure regen of door een virusziekte. Eekhoorns kunnen maximaal vijf jaar oud worden.