De ijsbeer.             (over de ijsbeer is meer info!)

De ijsbeer is natuurlinfo!)ijk een zoogdier, dit wil zeggen dat hun jongen levend op de wereld worden gezet en dat ze hun jongen zogen.
De ijsbeer is ook een roofdier. Daar bedoel ik mee dat ze op levende dieren jagen.
Natuurlijk is de ijsbeer familie van de beren zoals bijvoorbeeld de "grizzlybeer, de bruine beer ...."De ijsbeer.

Vacht en ogen.

De vacht van de ijsbeer is wit (niet perfect wit, heeft een gelige uitzicht) evenals de sneeuw en ijsvlaktes waar ze op leven. Om deze reden worden ze natuurlijk "ijsberen genoemd". Deze witte kleur kan je een schutkleur noemen, maar zijn zwarte neus verraadt hem kilometers ver. Onder zijn huid zit een 10 cm dikke vetlaag en daarop een warme waterafstotende dubbele pels over het hele lichaam, behalve op de neus en voetzoelen. De haren van de ijsbeer zijn ongeveer 15 cm lang.  Dit zal de koude wel tegenhouden. Als de ijsbeer zwemt worden enkel de lange haren nat. De onderliggende pels is waterafstotend.
Wie ooit al eens gaan skiën is, weet dat je een zonnebril moet dragen tegen sneeuwblindheid (felle weerkaatsing zon op wit sneeuwoppervlak). De ijsbeer heeft hier geen last van. Over zijn ogen zit een soort beschermend vlies.

Voortplanting.

De ijsberen paren in de lente, vooral in de maand april. De vrouwtjes krijgen om de drie jaar jongen. Ze zijn ongeveer 8 maanden zwanger voor ze bevallen. Na het paarseizoen gaan de ouders uit elkaar. De berin leeft de hele zomer op het pakijs en trekt zich tijdens de winter terug in een sneeuwhol. Daar worden de kleintjes naakt geboren en verzorgd. Na enkele dagen hebben ze al een 8 cm lange pels.
De moeder voedt de kleintjes alleen op, en moet ze geregeld beschermen tegen agressieve mannetjes. Soms valt een ijsberenjong ten prooi aan een ijsbeermannetje. Niet fraai.

De jongen.

De kleintjes van de ijsbeer worden welpen genoemd. Ze worden naakt, blind en doof geboren. Meestal worden ze als tweeling geboren. Bij de geboorte zijn ze ongeveer zo groot als een rat en wegen slechts 450 tot 900 gram. De eerste levensdagen blijven ze in het sneeuwhol dicht bij de moeder. Ze hechten zich meesteal vast onder de voorpoten op okselhoogte. Daar is de meeste warmte te vinden. Ze hebben al snel een volgroeide vacht. Snel zullen ze mee op voedseljacht trekken.

Leven.

De meeste ijsberen vind je aan de noordpool. Je vindt ze vooral aan het pakijs en open wateren. Ijsberen kunnen heel goed zwemmen. Ze kunnen onderduiken en 2 minuten onder water blijven. Ze zijn alle dagen actief en zoeken dan naar voedsel. Zoals reeds eerder gezegd leven de mannetjes alleen. De vrouwtjes met hun welpen leven dicht in de buurt bij zeehonden, voor het voedsel. Daardoor worden vele gevechten gehouden.

Eten.

Ijsberen gaan op jacht en met een klap van hun klauwen doden ze hun prooi. Ijsberen hebben krachtige voorpoten. De klauwen steken ongeveer 5 cm uit. Dit is handig om prooien te vangen, maar ook handig om zich goed vast te hechten op gladde ondergronden. In de zomer eten ze soms planten (ijsberen die in canada leven). Het hoofdvoedsel bestaat uit zeehonden. Daarnaast eten ze ook nog vis, zeevogels en soms ook de eieren van deze zeevogels. Ook walrussen vinden ze soms lekker. Maar bij een gevecht met een volwassen walrus moeten ze zich dikwijls terugtrekken. Omdat ze niet weten wanneer ze voedsel hebben, eet hij alles, zelfs ook ijsberen.

Vijanden.

De mens is de enige vijand van de ijsbeer. De eskimo's jagen op ijsberen voor hun vlees en hun pels. De lange hoektanden worden gebruikt als versiering. Van de vacht maakt men dekens, jassen en broeken. Al het vlees wordt opgegeten, behalve de lever, die bevat giftige eigenschappen. Eskimo's jagen niet voor hun plezier maar wel om te kunnen overleven.

Pinguings.

Pinguïns zijn vogels die niet kunnen vliegen. Ze hebben sterke vinnen in plaats van vleugels. Op het land lopen ze rechtop, grappig waggelend als clowntjes. Maar in de sneeuw kunnen ze harder rennen dan een mens. Op het ijs glijden ze op hun buik. Ze zetten zich af met hun poten en vleugels en lijken net snelle sleetjes. Pinguïns zijn kampioenen in zwemmen en duiken. Het lijkt alsof ze door het water vliegen. Snel als raketten jagen ze achter vissen aan. Ze zijn helemaal aangepast aan het leven in de zee. Ze hebben 'roeivleugels' en 'stuurpoten'. En ze zijn fraai gestroomlijnd. Soms duiken ze als dolfijnen boven en onder water. Als ze boven water komen halen ze adem terwijl ze keihard doorzwemmen. Keizerpinguïns kunnen meer dan 250 meter diep duiken om hun prooien te vangen. Hoe dat kan begrijpt niemand. Kleinere pinguïns jagen meer aan de oppervlakte van het water.

Vogels hebben een stroomlijnvorm: van voren rond en van achteren in een punt lopend. Dat is de beste vorm bij het vliegen. Vliegtuigen hebben daarom ook die vorm. Vissen hebben een andere vorm. Die zijn het breedst in het midden. Hun vorm noemen we een spoelvorm. Een pinguïn heeft meer de spoelvorm dan de stroomlijnvorm. Daar zien we alweer aan, dat ook de lichaamsvorm aan het water is aangepast. Natuurlijk hebben pinguïns ook zwemvliezen tussen de tenen. De poten zijn flinke roeispanen en ze kunnen er mee sturen ook. Geen wonder dat de pinguïn de zwemkampioen onder de vogels is. Onder water haalt hij een snelheid van 36 KM per uur. Dat moet jij eens op je fiets proberen!

Poolvossen.

De poolvossen zijn heel goed aangepast aan de moeilijke winter. De dikke vacht beschermt ze tegen de kou. Veel voedsel is er niet. Op Spitsbergen zijn geen muizen of lemmingen. De poolvossen moeten in de winter overleven door de verstopte voedselvoorraden. Als die op zijn, moeten ze het pakijs op om achter de ijsberen aan te gaan en leven ze van de prooiresten van de ijsbeer. En in april/mei liggen er zeehondpuppies op het ijs, waar ze ook van kunnen leven.

Op land is er nu weinig voedsel tenzij er rendieren doodgaan. Dan kunnen ze aas eten van een dier dat ze zelf niet kunnen vangen. Rendieren hebben het op dit moment ook moeilijk maar zijn ook goed aangepast. Ze teren in op reserves of graven zich een weg naar voedsel door de sneeuw. Alleen als een ijslaag de toendra bedekt, ontstaan er grote problemen voor de rendieren. Dan kunnen ze niet bij voedsel en is er vaak een grote sterfte, maar daardoor een rijk gevulde dis voor de poolvossen.

Hoe is de situatie nu? Er is weinig ijs in het fjord en er is geen ijzel geweest. Het ziet er dus naar uit dat het juist op dit moment een moeilijke periode is voor de poolvossen. Althans dat denk ik. En dan zie je deze foto. Een prachtig paar, vredig zittend naast het hol. Als ze niet snel verhongeren, dan worden deze zomer weer alle eieren en jonge vogels opgegeten.

De zeehond(Meer info zeehond.)

De zeehond is een vinpotig zoogdier, wat wil zeggen dat het vinnen heeft en dat de jongen bij de mama komen eten.Andere vinpotige zoogdieren zijn de zeeleeuw en de walrus. De zeehonden bestaan uit 2 families, de eerste familie telt 9 verschillende soorten en leeft rond de noordpool. De tweede familie telt 10 soorten en leeft in het arctische gebied. Een zeehond leeft nooit alleen, maar altijd in een kolonie.

De ledematen van de zeehond.

- De zeehond heeft een gestroomlijnt lichaam.

- OREN: Hij heeft geen oorschelpen, maar wel kleine gaatjes aan de zijkant van de kop. Deze kan hij afsluiten als hij duikt (zodat er geen water binnnen komt). Een zeehond kan wel 20 minuten onder water blijven!

- Ogen: hij heeft vrij grote ogen, die nodig zijn om onder water te kunnen zien. Het nadeel is wel als hij boven water is, kan hij niet zo goed zien. De zeehond kan ook bepaalde kleuren niet onderscheiden!

- Snorharen: hiermee kunnen ze de stroming van het water voelen, én kunnen ze ook voelen in welke richting de vissen zwemmen (belangrijk als het water vies is).

- De pels: De pels is een dikke spek laag en is eigelijk de jas van de zeehond. De pels bestaat uit 2 soorten haren, de korte, ruige, lichte haren en de lange donkere haren. De pels beschermt de zeehond tegen de kou van het water.

Sooren zeehonden.

De gevlekte zeehond is een eenzaam rob , die zich voed met pinguïns , vissen en zelfs vogels. Zijn soortgenoten voeden zich zelf voornamelijk met schelpdieren en krill . Van alle in het zuidpool gebied voorkomende zoogdieren zijn de walvissen veruit het belangrijkst. DE GRIJZE ZEEHOND dit is een plaatje van de grijze zeehond .

Zeehonden jacht.

Ze jachten vooral op de zeehond (wat nu nog maar heel zelden gebeurt ) voor hun: zachte ondervel , dat de huid leverde. Waarvan kleren werden gemaakt. Deze huiden waren in China zeer gelieft en de ladingen brachten in de havens van het vere oosten dan ook hoge prijzen op.

De walrus.

De walrus is een speciaal geval naast de zeehonden en zeeleeuwen: zijn voorpoten lijken op die van een zeeleeuw en zijn achterpoten meer op die van een zeehond.

Hij heeft opvallende slagtanden en een borstelsnor. Zijn huid is meestal geelbruin en wordt lichter als de dieren ouder worden. Ook als de dieren koud zijn (als ze net uit het water komen) zijn ze licht van kleur.

De walrus eet vooral dieren die op de zeebodem leven, zoals oesters. Die vindt hij op de tast met zijn snorharen. Daarna blaast hij ze met een goedgemikte waterstraal los en slurpt het schelpdier uit de schelp.

Als je meer wilt weten over de walrus? Ga dan naar:

http://kevin.tiezema.nl/walrus.html

Zeeleeuwen.

Zeeleeuwen zijn zoogdieren en daarom halen ze adem door hun neus. Ze moeten dan naar boven zwemmen en hun kop boven het water uitsteken om adem te halen en dan kunnen ze weer onder water gaan zwemmen. De zeeleeuw kan maximaal 15 minuten onder wateAustralische zeeleeuw (Neophoca cinerea)r blijven, en dan moeten ze dus adem halen. En dan dit. Hoe leven zeeleeuwen. Het is een beetje een gekke naam maar ze leven in een Harem. Maar wat houdt dat in? Het is een groep zeehonden van 1 mannetje en soms wel 20 vrouwtjes. Het mannetje uit de groep wordt de Harembaas genoemd. Want hij is de baas en beschermt de vrouwtjes uit het groepje. En nu weer iets anders. Hoe oud kunnen de zeeleeuwen worden. Nou, de vrouwtjes kunnen iets ouder worden dan de mannetjes. De vrouwtjes maximaal 25 jaar en de mannetjes maximaal 20 jaar. En nu het laatste. Hoeveel zeeleeuwen leven er in het Dolfinarium? Nou, het zijn 10 Californische zeeleeuwen, en die leven in de Zeeleeuwenzee en je kan ze zien bij de Zotte Zeeleeuwen. En er zijn 7 Steller zeeleeuwen die verblijven in het Stoere Stellerstek. En dan zijn er nog 2 Patagonische zeeleeuwen en die leven in het verblijf van de Zotte Zeeleeuwen.

Zadelrobben.

Wetenschappelijk Phoca groenlandica
Engels harp seal
Verspreiding Noordelijke Atlantische Oceaan, geconcentreerd in 3 gebieden: Barentsz Zee, Oostelijk Groenland en Oostelijke Canada
Voedsel vis (veel verschillende soorten), krill en andere kreeftachtigen
Leeftijd 15 - 20 jaar, maximaal 30 jaar
Lengte 169 cm, bij geboorte 80 - 85 cm
Gewicht 130 kg, bij geboorte 10 - 11 kg

De mannetjes van deze zeehondensoort zijn zilvergrijs met een donkerbruine band over de rug en flanken (het 'zadel') en een donkere kop. Bij vrouwtjes zijn de kop en de band lichter van kleur. De pups worden geboren met een zijde-achtige witte vacht.

Om het bont van de jongen is lang op de zadelrob gejaagd. De jacht op de pups voor het bont is nu verboden. Wel worden er nog steeds op oudere dieren gejaagd. Ondanks dat is de zadelrob talrijk: er zijn er naar schatting 2 miljoen.

Wil je meer weten over allerlei andere zeehonden en zeeleeuwen? Ga dan naar:

http://www.rangerclub.nl/nl/dieren/dierdetails.cfm?act=dierenbieb.details&dierid=9000043